Notícia

Memòria d’actuació de la Policia Local 2020

05 de maig de 2021

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, acompanyats per l’inspector en cap de la Policia Local de Vilafranca, Albert Romero, han presentat aquest migdia la memòria d’actuació del cos corresponent al 2020. El regidor Montfort ha destacat que el 2020 ha estat un any “totalment diferent. La pandèmia ho ha canviat tot, també els objectius que ens havíem marcat per a la Policia Local. Ha estat un any dur, complex, amb canvis constants de restriccions, amb confinament domiciliari, amb restriccions de mobilitat, per a les empreses, l’hostaleria, la restauració... que han afectat de manera greu la salut i l’economia”. El responsable de seguretat ciutadana ha remarcat que per a la Policia Local també ha estat un any complex. “Com a servei essencial que és les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, ha viscut moments durs, però també s’ha reforçat professionalment afrontant, des de la tolerància i l’empatia, tota la feinada que li ha vingut al damunt i els continus canvis normatius”, ha afirmat Montfort. El regidor ha volgut donar l’enhorabona a tots els membres del cos per la feinada duta a terme des del mes de març de 2020, quan es va decretar l’estat d’alarma. “Cal recordar que en els primers moments del confinament, va ser la Policia Local l’encarregada de distribuir entre els serveis sanitaris i essencials material com mascaretes i viseres que feien els grups de voluntaris. La tasca de control del compliment de les restriccions per contenir la pandèmia no ha estat gens fàcil per a la policia, a causa dels canvis constants i la casuística tan diversa”, ha dit.

Pel que fa a les dades de la memòria referents a la COVID, la Policia Local ha dut a terme 4.300 intervencions i ha aixecat prop de 3.900 actes contra persones o locals per incompliment de les restriccions des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma (14/03/2020). D’aquestes últimes, 1.481 es van aixecar per no complir el confinament total decretat fins al 14 de juny, 1.012 per no portar mascareta o no dur-la correctament i 1.329 per no respectar el confinament (sobretot el nocturn).

Pel que fa a l’Àrea de Seguretat Ciutadana, la memòria 2020 constata que el confinament ha provocat un descens del -32% en les actuacions sobretot en l’àmbit de drogues.

En l’Àrea de Policia Judicial, també es constata un descens del -11% en la instrucció de diligències i d’un -23% en el nombre de denúncies recollides a la comissaria de la Policia Local.

Pel que fa a l’Àrea de Trànsit també es posa de manifest un baixada important de l’accidentalitat als carrers de la Vila (-18,75%), de les mesures cautelars sobre vehicles (-21,93%)i de les denúncies de trànsit (-22,44%). Les infraccions de circulació més habituals han baixat un -38,47%.

En darrer terme, en l’Àrea de Proximitat, que engloba tot allò referent al civisme i la convivència ciutadana. Es registra també un important descens del -25% en el nombre de denúncies fruit del confinament i la menor activitat ciutadana i, en canvi, un increment del 12% en l’àmbit de la convivència, sobretot en molèsties entre veïns, per locals i del carrer “motivat pel fet de passar més estones a casa a causa del confinament”, ha afirmat el regidor.

Proximitat i control

Per l’alcalde Pere Regull, l’any de pandèmia ha suposat un reforç per a les dues funcions que té encomanades la Policia Local. D’una banda, el vessant de proximitat, d’ajudar la gent, que s’ha demostrat en el repartiment de material d’autoprotecció, d’aliments, de beques  menjador, etc. I d’altra banda, la funció de control de males conductes de la ciutadania “per protegir un bé comú com és la salut”, ha afirmat l’alcalde. Regull ha reiterat l’agraïment públic a “la tasca de la Policia Local i de tots els serveis essencials que en els moments més durs de confinament van donar el millor d’ells mateixos. Crec que no se’ls hi ha agraït prou”.

Finalment, l’inspector en cap de la Policia Local de Vilafranca, Albert Romero, reconeixia que el repte més important del cos ha estat l’adaptació als canvis normatius constants durant els mesos de pandèmia i la tasca informativa envers la ciutadania sobre els mateixos. Romero ha agraït la col.laboració ciutadana rebuda durant tots aquests mesos i ha destacat que “la immensa majoria de gent compleix les restriccions, adaptant-se a les circumstàncies de cada moment”.

 

Accessibilitat