Notícia

La Policia Local fa una campanya de control dels propietaris/es de gossos a Vilafranca

30 de gener de 2023

La Policia Local de Vilafranca farà aquesta setmana una campanya intensiva de control de la presència de gossos en els espais públics i el possible incivisme per part dels seus propietaris/es.

La campanya ha estat presentada pel regidor de Seguretat Ciutadana i de Convivència i Ciutadania, Joan Manel Montfort, acompanyat per l’inspector den cap de la Policia Local, Albert Romero.

El regidor explicava que periòdicament la Policia Local realitza campanya específiques de control de problemàtiques diverses i en aquesta ocasió es prioritzarà el control dels gossos i dels seus propietaris a la via pública. “Farem aquesta campanya incidint en els espais on rebem més queixes ciutadanes i on els agents han detectat més la problemàtica de les defecacions”, ha dit el regidor, que ha recordat que fa poc es va modificar l’ordenança municipal per incrementar l’import de les sancions. Segons Montfort, “hi havia hagut èpoques millors i sembla que ara s’ha incrementat de nou l’incivisme en aquesta matèria”.

El regidor explicava que els agents vigilaran especialment que els gossos no vagin deslligats i que les persones que els portin recullin les seves deposicions. Montfort ha recordat l’obligació que es dilueixin amb aigua els orins. “Vam modificar l’ordenança i vam fer una campanya específica regalant ampolles plegables. Ja no hi ha excusa”, ha afirmat.

 En el cas dels gossos considerats potencialment perillosos, es controlarà, a més, que compleixin correctament amb la normativa específica (morrió, xip, permís i assegurança). També es vigilarà que els gossos vagin correctament identificats amb el xip corresponent. Les tasques de control de la Policia Local es portaran a terme a tota la ciutat, però de manera especial a les places, parcs i jardins i en aquells llocs sobre els quals la ciutadania fa arribar a la Policia Local més queixes, especialment per la presència d'excrements.

112 expedients el 2022

Joan Manel Montfort ha recordat que no recollir els excrements és una actuació dolosa que afecta la salut pública i molt molesta i que la sanció per no recollir les defecacions supera els 400 euros.

L’any passat la Policia Local va incoar un total de 112 expedients relatius a infraccions en la normativa de gossos, dels quals una cinquantena es van obrir en una campanya especifica relativa als gossos potencialment perillosos. La resta, una seixantena, van ser per no recollir deposicions, portar el gos deslligat, etc. “Això vol dir, almenys, un expedient a la setmana. És complicat incidir-hi perquè has d’enxampar la persona in fraganti i, quan veuen policia uniformada, la gent compleix. Per això, combinarem les patrulles uniformades i agents de paisà”, ha dit Albert Romero.

A Vilafranca hi ha censats uns 3.500 gossos, dels quals 307 són potencialment perillosos.